Vychutnajte si víno ako králi

Čo robiť, aby nestratilo na kvalite a chuti?

Kvalitné archívne víno je hladké a vysoko harmonické v chuti. Aj keď vôňa nie je taká intenzívna ako na začiatku, na druhej strane je veľmi harmonická a objavuje sa v nej tzv. fľašová zrelosť. Ak chcete poznať pravdu ukrytú na dne pohárika s dobrým vínkom, no nechcete, aby vám zhorkla hneď pri prvom dúšku, inšpirujte sa nasledujúcimi radami a víno si vychutnáte ako králi. Nie je nič nepríjemnejšie, ako keď otvoríte staršie víno a namiesto excelentného zážitku ucítite nepríjemný pach a šokuje vás podivná konzistencia tekutiny.

Podľa businessinsider.com je dôležité v prvom rade zvážiť teplotu, svetlo a vlhkosť. Netreba pritom zabúdať na korky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vína. Potrebujú nejakú vlhkosť, ktorá nie je príliš vysoká, no ani nízka, ideálne 70 %. Ľahko môže vyschnúť, ak je okolo neho nízka vlhkosť, na druhej strane formu ľahko stratí aj pri vysokej vlhkosti. Skvelou voľbou je klimatizácia, ktorá miestnosť príjemne schladí.

Najväčší nepriateľ vína

Víno nemusí byť uložené na mieste, kde je veľká tma, no nemalo by byť skladované na priamom slnečnom svetle. Teplo je totiž nepriateľom číslo jeden, ako upozorňuje winespectaror.com. Nie je nič horšie, ako teplotné výkyvy, ktorým je víno vystavené. Skladovať by sa malo pri rovnakej teplote po celý rok. Väčšina expertov neodporúča dlhodobé skladovanie vína v kuchyni, kde sa varí. Teploty vo väčšine domácností sa totiž menia. Kým táto zmena je postupná, teplota sa nesmie odlišovať o viac ako 10 až 12 stupňov Celzia po celý rok.

Aby toho nebolo málo, teplota je iná podľa toho, aké víno skladujete. Pre biele a ružové sa odporúča teplota 10 – 15 stupňov Celzia, pre červené 16-18 stupňov Celzia. V žiadnom prípade však víno nenechávajte na mieste s teplotou vyššou ako 21 stupňov Celzia, v opačnom prípade bude starnúť rýchlejšie, čo má za následok zmenu chute a vône. Taktiež to platí v prípade príliš nízkych teplôt, kedy sa môže tekutina meniť na ľad, ktorý by po rozšírení mohol vytlačiť korok von.

Posvieťte si naň správne

Svetlo, obzvlášť slnečné žiarenie, môže predstavovať potenciálny problém pre dlhodobé skladovanie. Slnečné lúče môžu degradovať a predčasne narušiť starnutie vína. Vinári vedia, prečo používajú farebné sklenené fľaše, hlavne tmavé. Vínu slúžia ako slnečné okuliare. Aj keď svetlo z domácich žiaroviek nepoškodí samotné víno, len môže zničiť štítky, sú bezpečnejšie ako fluorescentné žiarovky, ktoré vyžarujú menšie množstvo ultrafialového svetla.

Kde je jeho miesto?

Mnohí tomu neprikladajú význam, no treba dávať pozor, v akej polohe je víno uložené. Chcete si vychutnať všetky nuansy v chutiach jednotlivých odrôd? Skladujte víno vo vodorovnej polohe, aby bola korková zátka stále vlhká. Ak by totiž vyschla, do fľaše začne prenikať vzduch. Výsledkom by bola zhoršená kvalita vína a urýchlenie množenie octových kvasiniek. Máte pritom niekoľko možností, kde skladovať víno. Aj keď málokto má možnosť budovať si vínnu pivnicu, kde sú podmienky pre skladovanie vína priam ideálne, menej náročné sú chladničky na víno. Tie môžete kúpiť aj v menšej veľkosti, takže sa hodia i do menšieho bytu. Nízka spotreba a hlučnosť sú ich veľkou výhodou.

Existuje teória, že vibrácie by mohli poškodiť víno v dlhodobom horizonte tým, že by urýchlili chemické reakcie v tekutine. Prílišné trepanie by mohlo narušiť sediment u starších vín. Na druhej strane, pokiaľ si víno nevychutnávate vyslovene na rockovom koncerte, nemal by to byť problém.

Čo s vínom po otvorení?

Kyslík spočiatku zlepšuje chuť vína, no predĺžená expozícia môže nápoj nakoniec zničiť. Čím viac vína je v kontakte s kyslíkom, tým rýchlejšie sa začne rozkladať. Ak ste vypili pol fľaše vína, znamená to, že pozostatok vo fľaši je vystavený kyslíku, ktorý pokrýva druhú polovicu. Ak sa chcete tomuto problému vyhnúť a čo najmenej obmedziť kontakt kyslíka s tekutinou, jednou z možností a zároveň najjednoduchším spôsobom je preliatie vína do menšej nádoby – sklenenej fľaše. Nezabudnite fľašu uzatvoriť korkom a umiestniť ju do chladničky. Alebo z nej odsajte vzduch špeciálnym jednoduchým nástrojom, ktorý sa dnes dá kúpiť už za pár eur. Tak si ho budete môcť vychutnať aj inokedy.

Vaše Víno Mahid

***

Náš príbeh sa začal písať v malej klenbovej pivnici v roku 2001 vo Veľkej Mači. Boli sme traja kamaráti, ktorých spojila láska k dobrému vínu. Držíme sa jednoduchých zásad: vyberáme to najlepšie lokálne hrozno a poctivo ho spracujeme. 

Prídite sa o tom presvedčiť na našu tradičnú predvianočnú akciu: Ponúkame výborné jedlo (chrunkavá kačica priamo z pece), originálne prostredie a ochutnávku dvanástich druhov poctivého slovenského vína za férové ceny. Tešíme sa na vás už 16.-18. decembra vo Veľkej Mači! Viac info TU.

Vino Mahid

Alebo ochutnajte náš Cabernet Sauvignon (9,50 €), Frankovku Modrú (8,90€) alebo Tramín Červený (8,90€). Stačí ak nám napíšete na info@vinomahid.sk a radi vám vínko zašleme. Ponuku vín nájdete TU.

Vino Mahid

Víno Mahid 1
Víno Mahid 2
Víno Mahid 3
Víno je našou vášňou
lokálne víno s tradíciou.
Vinomahid

Kde nás nájdete

Používaním tejto stránky súhlasíte s Cookies. Rozumiem