Správne servírovanie vína

Takto sa ukáže v najlepšom svetle!

Zážitok z vychutnávania dobrého vína umocní jeho správne podávanie. Ide o malý rituál, ktorý si vyžaduje čas, prípravu a v neposlednom rade nefalšovaný záujem.

Výber pohára zaváži

Na chuť vína vplýva nielen spôsob jeho skladovania. Ide o zvláštny nápoj, nakoľko servírovanie v rôznych pohároch môže zmeniť jeho chuť. Záleží na výbere pohára, do ktorého nalejete tento lahodný nápoj. Správne poháre môžu pomôcť vyzdvihnúť víno, ukázať ho v najlepšom svetle a taktiež prispieva k vytvoreniu príjemnej atmosféry. Ako zabezpečiť, aby víno chutilo čo najlepšie?

Odborníci odporúčajú používať rôzne poháre na biele, červené, biele a šumivé víno. Chuť červeného vína najlepšie vynikne vo veľkom a širokom pohári v tvare tulipána. Biele by sa malo piť zo zúženého pohára a na šumivé víno je potrebné si zaobstarať vysoký a štíhly pohár.

Ešte pred naliatím tohto lahodného nápoja sa presvedčte o tom, že je pohár úplne čistý. Prípadne ho prepláchnite horúcou vodou a utrite ľanovými utierkami. Milovníci vína zvyknú robiť tzv. dekantáciu, otvoria víno v presný čas pred konzumáciou a prelejú ho do karafy, čím sa víno prevzdušní.

Vino Mahid

Teplota jednotlivých vín

Vôňu a chuť vína môže výrazne ovplyvniť jeho teplota, v akej ju podávame. Ako uvádza vinepair.com, šumivé víno by malo mať teplotu okolo 10 stupňov Celzia. Ak je pred servírovaním teplejšie, v žiadnom prípade sa ho nesnažte dať do mrazničky, kde môže kvôli bublinkám ľahko explodovať. Lepším riešením je umiestniť fľašu do vedra s ľadom po dobu 30 minút. Po naliatí do pohárov ho pokojne dajte opäť do vedra, až kým sa nevypije celá fľaša.

Biele a ružové víno by sa malo servírovať v teplote 10 ž 15 stupňov Celzia. Aby ste ju dosiahli, pomôže vám jeho umiestnenie do chladničky hneď po kúpe. Ak si ho však chcete vychutnať ešte v ten deň, môžete sa spoľahnúť na mrazničku, kde ho ponechajte 30 minút. Po otvorení fľašu nenechávajte vo vedre s ľadom. Namiesto toho ju nechajte vonku napr. na kuchynskom pulte, čím sa bude meniť jeho nezameniteľná vôňa a charakter vplyvom stúpajúcej teploty.

Červené víno vynikne vo svojich 15 až 21 stupňoch Celzia. Mylnou predstavou v súvislosti s červeným vínom je tvrdenie, že najideálnejšie je v izbovej teplote, kedy si jeho chuť najviac užijeme. Omyl. Aj červené víno by malo byť chladené, čo docielime opäť jeho umiestnením do chladničky približne hodinu pred podávaním. Pre rýchlejšie výsledky môžete využiť mrazničku, no len na 15 minút. Po otvorení fľaše môžete spraviť dekantáciu alebo po naliatí do prvého pohára nechať vonku pomaly zohriať ako v prípade bieleho vína.

Ako ho naliať?

Správnou teplotou vína sa to však ešte nekončí. Každý someliér vie, že sa nalieva do pohárov zhora, etiketou obrátenou k nalievajúcemu, pomaly a decentne. Platí pritom tretinové pravidlo, ktoré hovorí, že pri veľkých častiach alebo veľmi starých a vzácnych vínach sa servíruje len do štvrtiny pohára a dolieva sa častejšie. Ak zbadáte, že má niekto nedopité víno, ide o znak toho, že si dotyčný už o ďalšie nežiada.

Vaše Víno MAHID

Náš príbeh sa začal písať v malej klenbovej pivnici v roku 2001 vo Veľkej Mači. Boli sme traja kamaráti, ktorých spojila láska k dobrému vínu. 

Držíme sa jednoduchých zásad: vyberáme to najlepšie lokálne hrozno a poctivo ho spracujeme. Máme širokú škálu odrodových vín z hrozna od štyroch lokálnych pestovateľov z Bábu, Bátorových Kosí, Marcelovej a Svodníka. 
Ochutnajte náš Cabernet Sauvignon (9,50 €), Frankovku Modrú (8,90€) alebo Tramín Červený (8,90€). Stačí ak nám napíšete na info@vinomahid.sk a radi vám vínko zašleme.

Vino Mahid

Víno Mahid 1
Víno Mahid 2
Víno Mahid 3
Víno je našou vášňou
lokálne víno s tradíciou.
Vinomahid

Kde nás nájdete

Používaním tejto stránky súhlasíte s Cookies. Rozumiem