Ako spárovať víno a jedlo

Jedinečné kombinácie, ktoré posilnia chute!

Jedlo a víno patria nepochybne spolu. Ako však nájsť dvoch správnych partnerov, ktorí vytvoria harmonický pár? Správne zladiť jedlo a víno je síce malá veda, no pri rešpektovaní niektorých zásad to zvládne aj človek, ktorý nie je someliér.

Správne víno môže zlepšiť jedlo až k dokonalosti. Aj keď podľa wikihow.com neexistujú žiadne striktné pravidlá, ako presne skombinovať jedlo a víno, keďže je to v konečnom dôsledku otázkou osobného vkusu, predsa len znalci a milovníci vína vedia, ako ich spárovať tak, aby bola výsledkom nezameniteľná chuť.

Spoliehajte sa na vlastné chute

Podľa winedoctor.com sa treba riadiť dvoma pravidlami. Najdôležitejšie je skombinovať víno s ľuďmi, ktorí si ho vychutnávajú. Po druhé, víno a jedlo všeobecne fungujú veľmi dobre dohromady – existuje len málo kombinácií, ktoré sa k sebe nehodia. Každý totiž preferuje iné chute. Treba si len dávať pozor na to, čo sa skrýva vo víne a z akých zložiek sú vyrobené potraviny.

Spárovať víno s ľuďmi je doteraz pre mnohých neznámy prístup. Väčšina ponúka k vínu, či už červenému, bielemu alebo šumivému rôzne druhy syrov, čo je osvedčený spôsob kombinácie, ktorým nič nepokazíte. Hlavne pre hostí, ktorí nie sú veľkými znalcami vín. Iné je to však vtedy, ak hostíte otvorenejších ľudí na väčšej akcii, kedy sa význam párovania vína a jedla stáva o niečo dôležitejší.

Spoliehajte sa na vlastné skúsenosti a chute. Skúšajte a kombinujte, sami prídete na to, aké víno „pracuje“ s ktorým jedlo. Základným vodítkom je dodať a vyzdvihnúť chuť vína prostredníctvom jedla alebo sa snažiť o kontrast či vyváženie neznesiteľných charakteristík. Príkladom sú korenené jedlá a sladšie vína.

Rozhodujú zložky v potravinách

Chuť niektorých vín sa môže ľahko pokaziť voľbou niektorých potravinárskych príchutí, no na druhej strane, môže byť vďaka nim posilnená. Zistili ste, že víno, ktoré ste milovali, vám zrazu chutí menej? Vystopujte potravinu, ktorou ste ho zrejme zajedli a skúste si ho vychutnať samotné.

Dôležité je hľadať rovnováhu v zložkách vín a potravín. Víno obsahuje ovocné kyseliny, alkohol, sladkosti a taníny a v potravinách nájdete rôzne prísady, no záleží aj na spôsobe prípravy. Potraviny sa menia podľa toho, či sú pečené, dusené, marinované, korenené alebo varené v omáčke. Najlepšie je ponechať pokrm čo najviac v pôvodnom stave, aby sme zistili, či funguje s vínom. Tiež je potrebné vziať do úvahy textúru, hmotnosť, štruktúru jedla i vína. Spôsob, akým je jedlo pripravené, bude mať vplyv na vhodnosť vína.

V prípade, že chuť potraviny je príliš zložitá, bude ťažké spárovať ju s vínom, pretože sa jedlo stane dominantné. Neskúšajte ho skombinovať s príliš ceneným vínom, spoliehajte sa na tie lacnejšie, ľahko dostupné vína.

Tieto páry spolu fungujú

Hovädzie a jahňacie mäso: Červené víno je pre hovädzie a jahňacie pokrmy priam ideálne.

Kuracie mäso: Biele víno sa považuje za skvelý tip.

Ryby a morské plody: Hodí sa k nim biele víno. No treba si všímať spôsob prípravy. Čím je ryba jemnejšia a menej mastná, tým ľahšie vína sa k nej hodia. Vyprážané ryby doplňte plnším a fľaškovo zrelým vínom. Pozor na to, aby boli suché.

Pikantné jedlo: Padnú vhod sladšie vína, ktoré vyrovnajú korenistú chuť.

Divina: Vyberte si pikantné červené víno.

Syr: K tvrdému syru sa hodia šťavnaté vína s dobrým ovocným základom, zatiaľ čo k mäkkému syru je skvelé suché víno. Skvelým „partnerom“ pre nivu je sladké víno.

Ovocné šaláty: Ideálne je suché i polosuché víno.

Rizoto a cestoviny: Doplňte tieto ľahké jedlá plnším bielym vínom.

Dezert: Siahnite po sladkom víne za predpokladu, že dezert nie je tak sladké ako víno.

Víno Mahid 1
Víno Mahid 2
Víno Mahid 3
Víno je našou vášňou
lokálne víno s tradíciou.
Vinomahid

Kde nás nájdete

Používaním tejto stránky súhlasíte s Cookies. Rozumiem